Welkom

op de website van DGC (Drachtster Gymnastiek Combinatie). Dé turnvereniging van Drachten, maar veel meer dan dat! Kijk gerust rond op deze site wat DGC allemaal te bieden heeft en mocht u naar aanleiding van wat u tegenkomt vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met ons.

Ontstaan

DGC is op 2 oktober 2002 ontstaan door het samengaan van CGV Juventa en DGV Hercules-Udi, de twee oude gymnastiekverenigingen in Drachten. De basis van de vereniging werd in augustus 1879 gelegd en bestaat inmiddels dus eigenlijk al meer dan 140 jaar. Daarmee is de vereniging dan ook één van de oudste clubs van Nederland.

Augustus 1879

Een aantal jonge mannen, – zo’n 19 jaar oud – besluiten een vereniging op te richten. Men voelt een sterke behoefte aan “schoonwerken en gymnastiseren“. “Schoonwerken en gymnastiseren” is eigenlijk nog steeds de beweegreden voor het bestaan van welke gymclub dan ook. De doelstelling van toen en nu is ongeveer gelijk, de motivering is daarentegen aanzienlijk veranderd. Toen was het gezellig samenzijn de drijfveer, tegenwoordig probeert men het lichaam in een redelijke conditie te krijgen en te houden. Op een manier waarbij plezier uiteraard van groot belang is.

De manier waarop dit tegenwoordig gebeurt, is nauwelijks nog te vergelijken met de manier waarop men in de negentiende eeuw de sport beoefende. Tegenwoordig beoefent men gymnastiek en turnen met flitsende acties en veel bewegen. In de loop der jaren is gymnastiek veranderd van karakter. Voorheen lag de nadruk op gezamenlijke statische oefeningen, tegenwoordig is gymnastiek en vooral het turnen vol beweging en activiteit.

In meer dan honderdveertig jaren heeft DGC uiteraard zijn hoogtepunten en zijn dieptepunten gekend. Een hoogtepunt van 130 jaar geleden was dat de vereniging was gegroeid naar 28 “werkende leden” en 47 “kunstlievende leden”. Een ander hoogtepunt was de fusie in 1962 tussen het “elitaire” Hercules en “arbeiders” UDI. De oude tegenstellingen verdwenen.

Wil je weten wat DGC allemaal in petto heeft, kijk dan onder disciplines.