(Basis)selectie meisjes

In de basisselectie wordt 1 x per week 2 uur getraind. Bij turnen worden de toestellen gebruikt. Voor meisjes/dames zijn dit andere toestellen dan voor jongens/heren. Omdat er dan 2 uur getraind wordt, is de contributie hoger.

Doorstromen

Als blijkt dat een kind in de basisselectie een goede ontwikkeling doormaakt, kan de leiding aangeven dat je door mag stromen naar de selectie. In de selectie wordt 2 x 2 uur per week getraind.  Ook dan is de contributie hoger.

Globaal zijn er selectiegroepen voor 8-12 jaar en voor 12+ jaar.

De leden die 4 uur les per week te veel vinden kunnen ook op latere leeftijd mee blijven doen in de basisselectie. Voor de wat oudere meisjes en dames die recreatief bezig willen zijn met turnen is er een 14+ groep.

Aanwezigheid bij de (basis)selectielessen is verplicht. De oefenstof waarmee getraind wordt is van de KNGU, de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie.

Niveaus

Er zijn verschillende niveaus, gekoppeld aan de leeftijd: het geboortejaar van de turnsters bepaalt de categorie waarin de turnsters vallen: middenbouw (10-12 jarigen), jeugd (13 en 14 jarigen), junior (15, 16 en 17 jarigen) en senior (18 jaar en ouder).

Wedstrijden

De turnsters uit de (basis)selectie doen, op hun eigen niveau, mee met de 2 plaatsingswedstrijden die tussen januari en april geturnd worden. De turnsters die na deze 2 wedstrijden op de hoogste plaatsen eindigen, stromen door naar het Friese Kampioenschap. De meeste turnsters beginnen in de basisselectie op niveau D4 of D3 (D staat voor “district”). Elk seizoen bepaalt de train(st)er, eventueel in overleg met de turnster, wat het niveau voor dat jaar wordt. Van D3 kun je naar D2, naar D1, en voor de uitzonderlijk goede turnsters is er ook nog een N-categorie (N staat voor “nationaal”). Deze categorieën hebben allemaal verplichte oefenstof. Vanaf leeftijdscategorie Jeugd II bepalen de turnsters hun eigen oefeningen, en doen keuzestof.